AIRCO

Een airco is altijd te gebruiken in combinatie met de verwarming, zodat u zelf de gewenste temperatuur in kunt stellen. Hierdoor beschikt u over de mogelijkheid om in de zomer te kiezen voor de koude droge lucht en in de winter voor verwarmde droge lucht. Het is dus van belang een goed werkende airco in uw auto te hebben. Regelmatig onderhoud kan ook voorkómen dat u ineens voor hoge reparatiekosten komt te staan.

Prijzen

Airco-controle: gratis! Visuele controle van het systeem.

Airco-geurbehandeling: € 29.-
Door reiniging van de airco geen vieze geur meer!

Airco-onderhoudsbeurt: zie ** voor prijzen..-
Diagnose stellen, legen systeem, vacumeren, hervullen met koudemiddel + nieuwe olie + uv-vloeistof

Airco-combibeurt: € 20.- bovenop onderhoudsbeurt.
Geurbehandeling + onderhoudsbeurt

** 

R134a: basis prijs € 90.75 

Koudemiddel per gram: € 0.03

R123YF: basisprijs € 102.85

Koudemiddel per gram: € 0.25

voor uitleg over de verschillende systemen verwijzen we u naar de tekst hieronder.

Systemen en apparatuur

Een aircosysteem is afgevuld met een zogenaamd koudemiddel, of ook wel aircogas. Dit gas kan in de loop van de tijd uit het systeem ontsnappen door miniascule gaatjes in de rubberen koppelslangen van de aircoleidingen. Daarom adviseren wij om elke drie jaar uw aircosysteem te laten servicen.

Het aircogas is er in twee varianten. Auto’s tot ongeveer 2014 maken gebruik van het gas R-134a. Dit gas is echter schadelijk voor het milieu, waardoor er besloten is om over te gaan naar een nieuw soort gas. Dit is het zogenoemde R123YF gas. Dit is vele malen minder schadelijk voor het milieu. Het wordt dus toegepast in auto’s vanaf  ongeveer 2014 en is verplicht voor ieder nieuw model wat er op de markt komt.
Helaas is het gas niet uitwisselbaar en zijn er dus twee aparte machines voor nodig.

Wij beschikken over beide machines waardoor u met elke auto bij ons terecht kunt voor airco onderhoud.

Hoe werkt een airco?

Bijna iedere moderne auto heeft er wel beschikking over, maar hoe werkt dat eigenlijk zo’n airco systeem in de auto?

Het principe van de airco lijkt op zweten. Wanneer je zweet betekent dit dat je lichaam zichzelf probeert af te koelen. Je lichaam verdampt dan de warmte in je lichaam. Een airconditioning werkt grof gezegd ook op die manier.

Een airco in de auto bestaat uit een aantal onderdelen en is een gesloten systeem. Om het systeem goed te kunnen begrijpen leggen wij de onderdelen uit. Het omvat de verdamper, compressor, condensor en een ventilator. Een ander belangrijk onderdeel is het koelmiddel. Het koelmiddel is de vloeistof die door het systeem stroomt en uiteindelijk in de cabine wordt vrijgegeven.

· Een compressor

· Een verdamper

· Een condensor

· Een ventilator

Allereerst heeft een airco lucht nodig en een koudemiddel. Dankzij de ventilator wordt er lucht van buiten via verschillende kanalen naar binnen getrokken en komt bij de verdamper terecht. De airco compressor, die is aangedreven door de motor, pompt het koudemiddel in het systeem rond zodat deze gasvormig wordt.

Lucht condenseert en wordt vloeibaar

Nadat de compressor het koudemiddel in het systeem rond pompt, perst de condensor het koudemiddel samen zodat de druk en temperatuur omhoog gaat. De condensor heeft de functie van warmtewisselaar. Door het persen van de airco condensor koelt het koudemiddel weer af, condenseert en wordt het vloeibaar. Vervolgens komt het middel bij de verdamper terecht. De airco verdamper verdampt het middel en zorgt dat deze weer gasvormig wordt.

Eerder gaven we het korte voorbeeld van zweten. De verdamper heeft dezelfde functie. Het onttrekt warmte aan de omgeving. Hierdoor koelt de verdamper en de lucht die door de ventilator naar binnen wordt geblazen af. Het gasvormige koudemiddel gaat vervolgens weer naar de compressor en zo begint een nieuwe cyclus.

Wij doen onderhoud aan het aircosysteem. Dit kunnen we bij de wat oudere systemen die het gas R134A bevatten als ook bij de nieuwere systemen die het gas R123YF bevatten. We kunnen het systeem servicen en overnieuw afvullen met koudemiddel waardoor de airco weer optimaal koelt. Ook als er een mechanisch deel kapot is kunnen we dit vervangen. Aircosysteem kapot of onderhoud laten utivoeren? Maak een afspraak!

Waarom kiezen voor autobedrijf Hardeman in Veenendaal?

Liefde voor het vak

Professioneel advies voor onderhoud en aankoop

Lid van de BOVAG

Liefhebbers van Alfa Romeo

Jarenlang een begrip in Veenendaal en omstreken

Duidelijk en transparant

Honderden tevreden klanten

Persoonlijk contact

Bezoekadres
De Smalle Zijde 33
3903 LM Veenendaal
Info@berthardeman.nl

Telefoonnummers
Receptie: 0318 - 52 37 65
Maurits: 06 - 427 826 84
Bert: 06 - 514 523 38

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30                 Zaterdag       10:00 - 16:00 Zondag gesloten

 

Bert
06 - 514 523 38

Maurits
06 - 427 826 84

Werkplaats
Maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:00

Open chat
WHATSAPP ONS!
Hallo! 👋
Kunnen wij u ergens mee helpen?